Foto: MälarenergiVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jättestor fettklump hittades i avloppsrör i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

När Mälarenergi nyligen skulle undersöka vad som störde inflödet till en av deras pumpstationer i Västerås fann man något ovanligt, i alla fall sett till storlek. Inne i röret hade nämligen en stor fettklump, på ungefär en meter i diameter, kilat sig fast.

”Besten” hittades i en pumpstation som hanterar avloppsvatten.

– Det är inte ovanligt att det blir stopp i avloppen på grund av fett, men att det är på grund av en klump av den här storleken är inte vanligt, säger Per-Arne Hermansson, tillförordnad presskontakt på Mälarenergi.

Hur har den uppstått?

– Det är fett som kommer från när folk till exempel sköljer ur stekpannan rakt ner i diskhon. När man sköljer ur den är fettet varmt, men det stelnar fort nere i avloppet och så byggs sådana här klumpar på allt eftersom, säger Per-Arne Hermansson.

En miljon på fettstopp

Han har inte sett klumpen med egna ögon, men fått höra att den var nästan en meter i diameter.

– Vi lägger en miljon kronor varje år på stopp i avlopp som beror på fett. Det är betydande pengar, så vi önskar att fler torkar ur matfett ur stekpannan med hushållspapper och slänger i hushållssoporna istället eller om man har en fritös, att man häller frityroljan på en petflaska och lämnar in den till återbruket.

Vad har hänt med klumpen nu?

– Du, det enda jag vet är att den inte är kvar, men exakt vart den tagit vägen vet jag inte, säger Per-Arne Hermansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer