Foto: Daniel Hedström/SVT

”Jag tror att Köpingsborna kommer vara stolta”

Uppdaterad
Publicerad

I Köping är inspelningen av Filip och Fredriks långfilm Tårtgeneralen i full gång. ”Det är en film om Köping och människorna i Köping, och om en man som ville uppnå nånting nån gång i sitt liv”, säger Filip Hammar.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gör regidebut med spelfilmen Tårtgeneralen som just nu spelas in i Filips hemstad Köping.

– Det är en film om Köping och människorna i Köping, och om en man som ville uppnå nånting nån gång i sitt liv, säger Filip Hammar.

Bakade världens längsta smörgåstårta

Tårtgeneralen baseras på en bok med samma titel som Filip och Fredrik skrev 2009. Den handlar om Hasse P som, kort efter att Köping kallats Sveriges tråkigaste stad, bestämde sig för att baka världens längsta smörgåstårta för att sätta staden på kartan. I filmen gestaltas han av Mikael Persbrandt. Enligt Filip Hammar gav smörgåstårtan faktiskt Köping upprättelse.

– Köping var lite lamslaget av att ha kallats Sveriges tråkigaste stad, och efter att IKEA stängde. Det var det första IKEA-varuhuset i världen som la ner. Och även om det bara handlade om en morgon eller en eftermiddag så betydde tårtan någonting, säger han. 

Han ser filmen som ett eftermäle till Hasse P:s gärning.

– Det är väldigt vackert att han satte Köping på kartan 1985, och nu får göra det igen 2017, säger han.

”I grund och botten är jag en Köpingskille”

Filip Hammar bor numera mestadels i Los Angeles, men tycker att det känns helt naturligt att vara i sin gamla hemstad och spela in film.

– I grund och botten är jag ju en Köpingskille. Jag både trivs och blir nostalgisk. Det är hemmaplan, och det är superkul, säger han.

”Mycket meningslösa anekdoter”

Fredrik Wikingsson, som regisserar filmen ihop med Filip, menar att vissa sidor väcks till liv hos hans kompanjon när de kommer till Köping.

– Han börjar prata mycket västmanländska, och det tycker jag är härligt. Och så drar han väldigt mycket meningslösa anekdoter, säger han. 

I filmen ska Filip Hammar ha just berättarrollen.

– Han är så förtjust i att berätta om Köping, och jag hoppas att vi kan få in den berättarglädjen i filmen också, säger Fredrik Wikingsson.

”Han börjar prata mycket västmanländska, och det tycker jag är härligt. Och så drar han väldigt mycket meningslösa anekdoter”, säger Fredrik om hur Filip blir i Köping.

Känner sig välkomna

Duon tycker att de själva och filmteamet har blivit väl bemötta av kommuninvånarna.

– Köping har verkligen slutit upp kring den här inspelningen. Vi spärrar av vägar och spelar in i folks hus, men ingen har blivit irriterad än så länge. Jag hoppas att folk förstår att det är ett kärleksfullt porträtt, och jag tror att folk kommer vara stolta över att bo i Köping när filmen visas, säger Filip Hammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer