Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fler börjar fiska och vi har ett stabilt fiske för det”, säger Joel Geidemark som säljer fiskeredskap i Västerås Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Sportfiskehandlaren: ”Predatorfisket är en explosion just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Hos fiskeredskapshandlare som vi talat med ser man en klar uppgång inom sportfisket. Inte minst de senaste två åren under pandemin har folk fiskat mer. Vissa har börjat fiska och andra har utvecklat sitt fiske.

– Predatorfisket, gädda, gös och abborre, det är en explosion just nu. Det är det som är det heta och populära, och som gemene man kan göra och har tillgång till, säger Joel Geidemark på Willys Sportfiske i Västerås.

De tre fiskarna gädda, gös och aborre  trivs alla i varmare vatten. Det i kombination med ändrade fiskeregler har lett till att bestånden har ökat. Bland annat höjdes minimimåttet för gös i Mälaren 2012. En åtgärd som gett tydlig effekt.

Att släppa tillbaka

Dessutom har attityden bland sportfiskare ändrats mycket under de senaste 10-15 åren. Många släpper tillbaka mycket fisk. De finns en medvetenhet om att spara på de bestånd vi har i sjöar och vattendrag.

– Det är viktigt, du kan inte ta upp mer än vad som är rimligt. Skulle alla ta upp så mycket som de fångar så blir det inte bra, det måste vara en balans och ju fler som vet att det är viktigt att släppa tillbaka fisk för allas skull, inte minst fisken, desto bättre, säger Joel Geidemark.

Hör mer om sportfiskets ökning i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fisk i sjön

Mer i ämnet