Foto: SVT

Allt fler anmäler hämndporr

Uppdaterad
Publicerad

2018 infördes det nya brottet olaga integritetsintrång. 2019 ökade antalet polisanmälningar från drygt 1200 till 1400 stycken i Sverige – men enligt polisen är mörkertalet fortfarande stort.

– Mörkertalet är ofantligt, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie och IT-brottsspecialist.

Den relativt nya lagen innebär att det är straffbart att sprida integritetskänsliga uppgifter, som till exempel nakenbilder och så kallad hämndporr. Men det är inte alla som anmäler om de råkar ut för något som skulle kunna bryta mot lagen.

– Brottsoffren tänker till exempel att de har gått med på det och därför inte kan anmäla eller inte rikta uppmärksamhet att den där halvnakna bilden finns.

Ingen har ännu dömts

Få lagförs dock för brottet. I Västmanland har vi haft ett tjugotal fall som polisanmälts både 2018 och 2019, dock har ingen dömts. Enligt polisen måste fler anmäla för att brottet ska få högre prioritet och då kommer också fler att lagföras.

– Vi vet redan nu hur sårbara människor som utsätts för det här är och hur illa de mår, men alla måste också berätta att de är utsatta för det här för annars har vi svårt att prioritera det här, säger Jan Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.