Foto: arkivbild

Fler sjuka bin i länet

Uppdaterad
Publicerad

En månad efter den förra har nu ytterligare en biodling i länet, denna gång i Västerås kommun, drabbats av den smittsamma sjukdomen Amerikansk yngelröta.

I slutet av augusti upptäckte en biodlare i Köpings kommun Amerikansk yngelröta hos sina bin.

Läs mer: Smittsam sjukdom hos bin i Köping

För att stoppa att smittan skulle spridas ytterligare kontrollerade Länsstyrelsen samtliga biodlare i området.

Nu i Västerås

Nu, en månad senare, har sjukdomen hittats även hos bin i Västerås kommun. I en biodling i Dingtuna-Lillhärad församling.

Länsstyrelsens tillsynsman i området kommer nu att besöka alla biodlare inom tre kilometer för att förhindra att smittan sprids ytterligare.

Ökar och sprids lätt

Amerikansk yngelröta drabbar bin och kan orsaka stora förluster för biodlaren. Förekomsten uppges ha ökat under senare år.

Om sjukdomen fått fäste i ett bisamhälle kommer detta troligen att dö ut helt så småningom, eftersom nyrekryteringen av bin hämmas.

Bakteriernas sporer tål både värme och kyla och kan överleva i flera år. Ofta sprids den från bisamhälle till bisamhälle genom bin som flyger fel, men det kan också handla om vildbin som fört den vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer