I klippet hör du Malin Faraasen, kompetensförsörjningsstrateg på region Blekinge om det nya utbudet av YH-utbildningar. Foto: SVT

Utmaning fylla fler utbildningsplatser inom yrkeshögskolan

Publicerad

Under 2018 blir utbildningsplatserna inom yrkeshögskolan fler. Då märks det första av de kommande årens storsatsning på utbildningsformen. Nu väntar ett gemensamt arbete – och en utmaning – för att också fylla de nya platserna med sökande.

– Den stora utmaningen blir väl att se till att det finns tillräckligt med behöriga sökande. Att det finns ungdomar och karriärväxlare på arbetsmarknaden som faktiskt vet att det finns sådana här utbildningar och är intresserade av att söka dem. Det är något som myndigheten och anordnare nu måste jobba med, säger Thomas Persson, generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) med huvudsäte i Västerås.

Thomas Persson, generaldirektör Myndigheten för yrkeshögskolan Foto: SVT

Storsatsning kommande åren

Regeringens storsatsning på yrkeshögskolan innebär att utbildningsplatserna totalt sett kommer att öka med omkring 45 procent de kommande fem åren. Arbetsmarknaden styr vilka utbildningar som beviljas att starta och resultaten är goda.

Enligt Thomas Persson har över nio av tio jobb inom ett år efter avslutade studier.

Men utbildningsformen är relativt ny och långt ifrån alla känner till dem.

Många sökande till vissa – få till andra

Hittills har man också sett att medan det är många sökande till vissa utbildningar – exempelvis lokförare – är det för få sökande till andra. Inte sällan handlar det om utbildningar med ett tekniskt innehåll eller inom tillverkning där det finns krav att man tidigare läst kanske matematik , naturvetenskapligt ämne eller yrkesämne.

– Vi måste informera mer så att fler känner till att det här är en möjlighet där man kan gå efter att man gått i gymnasiet, säger Thomas Persson, generaldirektör Myndigheten för yrkeshögskolan.

Möjlighet att komplettera

– Vi måste också fundera på hur vi kan få fler att välja rätt redan på gymnasiet och om det inte fungerar som enskild lösning måste vi se till att det finns kompletteringsmöjligheter, i yrkeshögskolan men också att det finns platser inom vuxenutbilkdningen.

Satsningen på yrkeshögskolan väntas också innebära ett tiotal fler anställda på myndigheten, som idag har ett hundratal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.