Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med under ytan i Sala silvergruva. Foto: Maja Tengnér/SVT

Följ med under ytan i Sala Silvergruva: ”Allt är välbevarat”

Uppdaterad
Publicerad

Dykare kartlägger nu undervattensgångar och gömda rum i Sala silvergruva. Målet är att skapa en sammanhängande 3D-modell.

I klippet kan du se när dykarna utforskar den historiska miljön.

Hundrafemtiofem meter under jord dyker medlemmarna i Sala silvergruva dykarklubb 30 meter ner i iskallt vatten. De kartlägger gruvgångar, schakt och rum långt under markytan. Målet är att skapa en sammanhängande 3D-modell av en hel nivå i gruvan, ett så kallat golv.

– Under vattnet är det som att ingenting har hänt. Allt är välbevarat. Vi hittar träkonstruktioner, skor, hattar och hovavtryck från hästar, säger Petter Moge från Sala silvergruva dykarklubb.

Gruvgångar ska kunna utforskas i spelkonsoler

Med hjälp av dykkameror samlar de specialutbildade dykarna in omkring 500 gigabyte data per dag. Det läggs in i ett dataprogram som tar fram en 3D-modell. När projektet är klart ska modellen bland annat kunna användas i spelkonsoler, så att det blir möjligt att utforska undervattensgångarna utan dykutrustning.

I klippet får du följa med dykarna ner under ytan i Sala Silvergruva

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.