Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stamnätet byggs ut de kommande åren, i Västeråsregionen ska kraftigare, moderna ledningar kraftigt öka införseln av el till Västmanland. Foto: TT

Fördubblat elbehov på två år – detta görs

Uppdaterad
Publicerad

Nu har elektrifieringen tagit ordentlig fart i Sverige. De senaste två åren har Svenska kraftnät fått in förfrågningar från nätbolagen om kraftiga uttagsökningar, nära en fördubbling av vad Sverige gör av med en normal dag i mars.

– Det är en väldigt, väldigt stor ökning, säger Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör Svenska Kraftnät.

När samhället ställer om, nya tekniska lösningar där el behövs och nya och redan etablerade företag skriker efter mer el till sin produktion – då ställs enorma krav på Sveriges elnät. Nätet är underdimensionerat och krafttag tas nu för att bygga ut stamnät, regionnät och lokalnät. Svenska kraftnät ansvarar för det stora stamnätet. Till dem har nätbolagen de senaste två åren inkommit med ansökningar om att ta ut rejält mycket mer el än nu. Nära en fördubbling menar Svenska kraftnät.

Bara i Västeråsområdet investerar de runt 3 miljarder över de kommande året i det så kallade västeråspaketet. Bland annat vill man bygga en ny stor kraftledning på 70 km mellan Enköping och Västerås så att införseln av el till regionen kan mångdubblas.

El och energi i Västmanland

Hur viktigt är det med samarbeten mellan er och elnätsbolagen framöver för att klara det här?

– Det är helt centralt, dels att vi måste takta, men också för att vi ska förstå de utmaningar som de här investeringarna för med sig. För det är klart att det blir nya målkonflikter, nya markanspråk som vi måste ta hänsyn till framöver, säger Lotta Medelius-Bredhe.

Lista: Tre utmaningar med elförsörjningen i Västmanland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ser väldigt allvarligt på situationen, säger Malin Wallenberg vd Mälarenergi Elnät. Hör mer om vad som krävs för framtiden i videon här. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El och energi i Västmanland

Mer i ämnet