Foto: TT

Forskare i Västerås ska studera ungdomar som ratar alkoholen

Publicerad

Två projekt vid Centrum för Klinisk Forskning i Västerås får pengar från Systembolagets Alkoholforskningsråd. Båda projekten handlar om de ungdomar som inte dricker alkohol – en grupp som har fördubblats sedan 2001.

Samhällsvetenskaplig och folkhälsovetenskaplig forskning prioriteras när Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut stöd till alkoholforskning. Totalt har 31 projekt beviljats stöd – och två av dem drivs alltså av forskare i Västerås.

Peter Larm, forskare vid Centrum För Klinisk Forskning i Västerås, får 400.000 kronor för sitt projekt ”Ungdomar som inte dricker alkohol, vilka är de och hur går det för dem?”.

– Andelen elever i årskurs 9 som inte dricker alkohol har mer än fördubblats sedan 2001 och idag utgör de majoriteten. Jag har fått anslag av Systembolagets alkoholforskningsråd för att titta på huruvida dessa ungdomars alkoholvanor är bestående då de inträder i vuxenlivet. Det finns klart en kunskapslucka att fylla inom detta område, säger Peter Larm i ett pressmeddelande.

Totalt sju miljoner

Utöver Peter Larm tilldelas Kent W Nilsson, professor vid Centrum För Klinisk Forskning i Västerås 300 000 kronor för sitt projekt ”Adekvata; valida och reliabla indikationer för alkoholkonsumtion bland unga.”

Totalt fördelas sju miljoner kronor till alkoholforskningsprojekt runt om i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.