Statsvetaren Joakim Johansson kommenterar Kinberg Batras avgång ur ett genusperspektiv. Foto: MDH / TT

Forskaren: ”Kvinnliga politiker måste prestera bättre än män”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen avgick Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna. Att hon är kvinna har gjort att hennes personlighet har granskats hårdare menar Joakim Johansson, docent i statsvetenskap på Mälardalens högskola.

Efter månader av kritik och en intensiv vecka av avgångskrav, som kulminerade i att 11 av 22 partidistrikt krävde M-ledarens avgång på torsdagen, kallade Anna Kinberg Batra till presskonferens på fredagen.

LÄS MER: De kan ta över efter Kinberg Batra

– För att kunna lösa uppgiften och leda oss hela vägen till en ny regering måste förutsättningarna finnas. Det är min bedömning att de inte gör det längre. Jag har därför meddelat valberedningen att jag lämnar uppdraget som partiledare, sa Anna Kinberg Batra under presskonferensen.

”Kvinnor döms hårdare”

Enligt Joakim Johansson, universitetslektor och docent i statsvetenskap på Mälardalens Högskola i Västerås, så har Anna Kinberg Batras stått inför för särskilda svårigheter på grund av hennes kön.

LÄS MER: David Batra: ”Plötsligt finns ännu mer att prata om”

– Dels finns det omfattande forskning att kvinnor som ledare döms hårdare, när det uppstår någon typ av krisläge eller svårighet, säger Joakim Johansson.

Måste prestera bättre än män

Enligt Joakim Johansson har det varit mycket fokus på Kinberg Batras tillkortakommanden som person, något som enligt forskningen också skiljer sig mellan män och kvinnor.

TV: Här meddelar Anna Kinberg Batra sin avgång

– Män bedöms mer för sin offentliga roll än det personliga. Det finns närliggande exempel i svensk politik när alliansregeringen tillträdde 2006. Två kvinnliga ministrar fick gå för förseelser som egentligen män också begick, säger han.

– Det visar att begår man misstag eller hamnar i ett svårt läge, så döms kvinnor hårdare. Kvinnliga politiker måste prestera bättre än män, säger Joakim Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet