Första bekräftade fallet av apkoppor i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

En person boende i Västmanland har konstaterats bära på apkoppviruset. Det meddelade Region Västmanland under onsdagen. Personen mår bra och har inte behövt sjukhusvård.

– Det är inte oväntat att apkoppsviruset skulle smitta en person i Västmanland. Viruset har förekommit på flera håll i landet, säger smittskyddsläkare Daniel Heimer.

Regionen skriver i sitt pressmeddelande att sedvanlig smittspårning just nu sker runt personen. I Västmanland får personer som utsatts för viruset vaccin mot sjukdomen.

Begränsat antal doser

Sverige har tilldelats en begränsad mängd doser vaccin som fördelats över landet, och enligt regionen ska personer som utsatts för smittan prioriteras för vaccinet.

– Det innebär att vaccinet endast kommer att användas om det finns ett smittfall, och ges då enbart till nära kontakter eller eventuella familjemedlemmar, säger Daniel Heimer.

Smittar genom hudkontakt

Viruset smittar genom hudkontakt, hittills har överföringen av smittan enligt Regionen mest förekommit via nära hudkontakter vid sexuella kontakter mellan män. Regionen menar att för att bryta smittspridningen så är åtgärder som information till riskgrupper, testning och smittspårning viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.