Första förhandlingen klar – så mycket höjs hyran nästa år

Uppdaterad
Publicerad

En första uppgörelse har nu nåtts kring hyresförhandlingarna i Västmanlands län. Det gäller Surahammarshus, vars hyresgäster får 4,8 procent i hyreshöjning från och med 1 januari.

Enligt Hyresgästföreningen har årets förhandlingar gått ”rekordtrögt” på många håll. Men nu har det första bolaget, Surahammarshus, nått en uppgörelse i de lokala hyresförhandlingarna.

Enligt förhandlingsledare Johan Kretz på Hyresgästföreningen, har Surahammarshus stora underhållsbehov, samtidigt som många av hyresgäster har det tufft ekonomiskt.

– Det är en svår ekvation att lösa, men vi har landat i en skälig nivå där vi säkerställer en fungerande förvaltning för hyresgästerna, säger han.

Många yrkat på 10 procent

Enligt Kretz har många bolag yrkat på höjningar på 10 procent, men flera vill samtidigt inte förhandla om en uppgörelse. Istället ansöker många om prövning i Hyresmarknadskommitten.

– Det kommer att ta lång tid, och det betyder att det är stor risk för retroaktiv hyra för hyresgästerna, säger Johan Kretz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.