Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Synskadade Ibrahim om första riksmästerskapet i 5-a-side: ”Visar världen att vi kan spela fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen annordnades det första riksmästerskapet i 5-a-side, fotboll för personer med synnedsättning, och IFK Västerås stod som värd. Sporten, som varit en paralympisk gren sedan 2004 är däremot relativt ung i Sverige. Men intresset börjar ta fart.

IFK Västerås var en av de första föreningarna i Sverige som startade en träningsgrupp för personer med synnedsättning förra året. Sporten har nu börjat etablera sig på fler platser i Sverige och det första riksmästerskapet är nu ett faktum.

Mixade lag

Som paralympisk gren finns sporten i dam- och herrklasserna. Magnus Kindbom, ordförande för IFK Västerås berättar att då 5-a-side fortfarande är en förhållandevis ung sport, finns det inte tillräckligt med spelare ännu. Därför hölls det första riksmästerskapet för både flickor och pojkar i mixade lag. Under helgen möttes fyra lag, förutom Västerås, spelades även matcher mellan Mälarhöjden, Glimåkra och Mariebo.

Visa världen och sig själva att de kan spela fotboll.

Ibrahim Damery, kom till IFK Västerås förra året men för honom är 5-a-side inte något nytt. Historien började redan 2015 när han provade på sporten för första gången och kom i kontakt med Mark Blake, huvudansvarig för 5-a-side i Sverige.

– Han blev imponerad av min prestation och lockade mig hit, säger han.

I klippet gör SVT ett nedslag på det första riksmästerskapet i 5-a-side.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.