Fortsatt TBE-risk under hösten

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren är vi uppmärksamma på fästingar. Men risken för att bli biten och få TBE kvarstår under hösten.

Det lilla djuret är nämligen aktivt tills temperaturen sjunker under fem grader. Hur stor risken är för att bli smittad av TBE under hösten beror alltså på vädret.

– Blir det kallare så slutar fastängarna vara aktiva, nu har vi haft några kalla morgnar, men risken är inte över ännu, säger smittskyddsöverlläkare Jan Smedjegård på Västmanlands landsting.

Tio fall i länet

I Västmanland har det hittills i år förekommit tio bekräftade fall av TBE, det vill säga personer som insjuknat och anmält sjukdomen här i länet. Det kan jämföras med fjolåret då totalt femton fall anmäldes, under oktober och november förekom då fyra fall av TBE-smitta.

– Det är vanligt med smitta under augusti, september och oktober. November är ovanligt även om det förekommer. Det kan delvis bero på att det finns en viss eftersläpning för sjukdomen att bryta ut och den sjuke att anmäla, säger Smedjegård.

Vaccination effektivaste skyddet

Vad gäller antalet fall av borrelia, också det en fästingburen smitta, finns ingen statistik eftersom sjukdomen inte anmäls på samma sätt som TBE.

För att minska risken för att få TBE kan man, förutom att vaccinera sig, bära kläder som skyddar huden från fästingarna.

TBE sprids via fästingar

TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus. Värddjur är främst gnagare och sannolikt också hjortdjur. Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur eller en smittad människa. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma (transovariellt).

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen ses under sommaren och hösten. Det förekommer fall där smittan spridits via opastöriserad mjölk utomlands, men några sådana fall har inte rapporterats från Sverige. Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

En undersökning som genomförts av TNS Sifo på uppdrag av läkemedelsbolaget Pfizer visar att två av tre inte vet att fästingar är aktiva även på hösten och att många är osäkra på symptomen.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Pfizer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.