Granbarkborren borrar sig in i granarnas bark, precis som namnet antyder. Foto: Skogsstyrelsen/SVT

Mer samarbete ska minska spridningen av granbarkborre

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen samordnar nu ytterligare kraftsamling mot granbarkborren. Ett 20-tal organisationer, företag och myndigheter ska samarbeta för bättre bekämpning av skadeinsekten.

Redan 2018 startade projektet ”Stoppa borren” efter att den extremt varma sommaren det året gynnat skadesinsekten granbarkborre och dess framfart åsamkade stora skador på skog i södra och mellersta Sverige.

Nästa steg

Nu tas nästa steg i planen att bekämpa insekterna som under 2019 skadade sju miljoner kubikmeter skog, värd flera miljarder kronor.

– Mycket har redan gjorts och nu lägger vi i ytterligare en växel för att minimera de stora problem och kostnader som granbarkborren orsakar för skogsägare och skogsbruk. Situationen kräver att vi samverkar på ännu bredare front för att begränsa spridningen, säger Kerstin Ström, projektledare på Skogsstyrelsen.

Samarbete

Nu ska ett 20-tal organisationer, företag och myndigheter samarbeta för att sprida kunskap, utbilda skogsägare och få till en bättre logistik vid avverkningar och virkeshantering.

– Det här är ett branschgemensamt problem och ska vi lyckas begränsa omfattningen av kommande angrepp måste vi samarbeta. Därför ser jag fram emot att vara en del av den här gemensamma satsningen, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog.

Projektet kommer att pågå till och med 2022 och finansieras av statliga medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.