Fotograferade in i rättssalen – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

Det var under en rättegång i augusti som en man beslutade sig för att ta en bild med mobiltelefonen in i rättssalen i Västmanlands tingsrätt.

Nu döms han för brott mot rättegångsbalken.

Anledningen till att han tog upp mobiltelefonen var att han ville fotografera sina vänner som var tilltalade. Enligt den tilltalade manen skulle vännerna inte ha någonting emot att han fotoade. Men enligt tingsrätten ska det påståendet inte kunna ändra bedömningen om ringa brott. Då han fotograferat i ett mål där tilltalade är häktade, samt att andra personer synts i rättssalen.

Han döms nu till 30 dagars dagsböter på 50 kronor. Det med hänsyn till hans ekonomiska situation och att han var under 18 år när brottet begicks.

2019 blev det brottsligt att fotografera in i en rättssal och den som begår brottet kan straffas med upp till sex månaders fängelse om det är tillräckligt grovt.

9 b §   Vid rättens sammanträden är det förbjudet att med tekniskt hjälpmedel ta upp bild i eller in i rättssalen, om inte något annat följer av lag.

Förbudet hindrar inte att domstolen tar upp bild i rättssalen när domstolens överfallslarm har utlösts.

Det är förbjudet att sprida bild som har tagits upp i strid med första stycket, om någon syns på bilden. Lag (2020:318).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.