Foto: SVT

Framtidens återbruk – hur ska de se ut?

Uppdaterad
Publicerad

För att klara framtidens sophantering behövs gemensamma ansträngningar, enligt Vafab Miljö. Nu tas det fram en gemensam avfallsplan för alla kommuner i Västmanland, Enköping och Heby att jobba efter.

Bland annat tittas det på hur återbruken kan göras bättre

– Framförallt för oss hantverkare är det ju viktigt att de öppnar tidigt på morgonen, säger Andreas Falk som är hantverkare i Köping och besöker återbruket i stort sett dagligen.

Foto: SVT

– Vi har ju oftast släpkärror som vi har fyllt dagen innan och behöver få tömma direkt vid sju när vi börjar, säger han.

Gemensamma krafter

I och med att Vafab Miljö blivit kommunalförbund ska de ta ett helhetsgrepp och ansvara för, effektivisera och samordna all avfallshantering i regionen. De har tagit över ansvar från de respektive kommunerna.

Och nu ska en ny gemensam avfallsplan för alla kommuner i Västmanland, Enköping och Heby tas fram, med gemensamma taxor och renhållningsföreskrifter. Tidigare har det varit olika i olika kommuner.

– Det handlar om allt ifrån hur vi ska samla in och ta emot avfall, hur återbruk och återvinningscentraler ska se ut i framtiden, hur vi ska behandla avfallet. Det handlar om vilka mål vi ska ha, hur mycket som ska återvinnas till exempel, säger Carina Färm, vd Vafab Miljö.

Carina Färm, vd Vafab Miljö Foto: SVT

– Och vi har en stor utmaning. I dag producerar vi omkring 500 kilo avfall per person och år.

Innebär det här att det kan bli en förändrad prisbild för hushållen i vissa kommuner?

Det kan det göra, och det både bli lite uppåt och lite nedåt.

Vill ha synpunkter

Den nya avfallsplanen, för 2019 till 2030, ska tas fram i dialog med politiker och tjänstemän och med hjälp av invånarna som i olika evenemang och workshops ska informeras och kunna komma med synpunkter.

Att förbättra återbruken är ett sätt att göra det enklare för gemene man att ”göra rätt”. För en stor utmaning ligger, enligt Vafab miljö i att få folk att förändra sina beteenden.

”Samlar inte på mig”

Asko Syrjäoja är på återbruket i Köping för att göra sig av med gamla elkablar och lite annat smått och gott.

Asko Syrjäoja Foto: SVT

Han håller med om att det måste vara enkelt att lämna avfall – för att det ska bli av.

– Är det krångligt då funkar det ju inte, säger han.

Handen på hjärtat då, är det något du själv kan bli bättre på när det gäller sopor och återvinning?

– Jag tycker faktiskt att jag är rätt bra på att sortera. Och jag brukar inte samla på mig så mycket hemma utan jag åker och lämnar med jämna mellanrum, säger Asko Syrjäoja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.