Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kunde inte alfabetet förut, men nu kan jag läsa och skriva” – följ med när SVT träffar Akbar Alizade under en kurs på SFI. Foto: Gulistan Kavak/SVT

Från analfabet till läskunnig på fyra månader – Akbar knäckte läskoden i rekordfart

Uppdaterad
Publicerad

Han flydde Afghanistan som analfabet. I Sverige tog det honom fyra månader att lära sig läsa och skriva på en nivå som motsvarar undervisningen i årskurs 4–5. Det är unikt, enligt hans SFI-lärare.

– Att lära sig språket är det första och viktigaste steget mot att komma in i samhället, säger västeråsaren Akbar Alizade.

33-åriga Akbar Alizade kom till Sverige 2015. Då hade han levt med och drivit jordbruk i hela sitt liv. I hemlandet Afghanistan fanns inte någon skola i området där han växte upp. Det närmaste undervisning han kom var koranläsningen i moskén om vintrarna.

Han berättar att när han flydde till Sverige kände han igen vissa tecken ur det arabiska alfabetet, men visste inte vad de betyder.

Fick hjälp med räkningar

Att komma in i det svenska samhället var svårt. I början fick han mycket hjälp av frivilligorganisationer – med att till exempel betala räkningar, förstå papper och få iväg meddelanden.

När SVT Nyheter Västmanland träffar honom ser livet annorlunda ut. 2023 fick han uppehållstillstånd och fick då möjlighet att börja på SFI under hösten samma år.

På fyra månader lyckades han lära sig läsa och skriva på en nivå som motsvarar undervisningen i en mellanstadieklass.

”Unikt snabbt”

Exakt hur många människor som är analfabeter i Sverige är okänt. 2013 var det nästan 800 000 personer, enligt Statistiska Centralbyrån.

– Att som vuxen knäcka läskoden på så otroligt kort tid – det är unikt, säger Rita Sommarkrans som jobbat som SFI-lärare i Västerås i många år.

ANALFABETISM

En analfabet är en person som inte kan läsa eller skriva.

Den officiella definitionen av analfabet är en person som saknar skolgång helt eller har gått i skolan i mindre än fyra år.

Statistiska centralbyråns senaste undersökning, från 2013, visar att cirka 780 000 människor i Sverige är analfabeter. Studien har gjorts på personer mellan 16–65 år.

En uppdaterad studie skulle redan ha kommit men är försenad på grund av coronapandemin. De nya siffrorna väntas i december 2024.

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.