Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen ska behöva dö av hjärtsvikt” – med det artificiella hjärtat har man ett nytt alternativ. Foto: Kujay Keita/SVT

Konstgjort hjärta kan vara redo för människan nästa år

Uppdaterad
Publicerad

I 20 år har företaget Scandinavian Real Heart AB i Västerås jobbat med att konstruera ett artificiellt hjärta. Från och med nästa år kommer det att kunna sättas in i en hjärtsjuk människa.

– Det är väldigt svårt att säga vem som kommer att få hjärtat först. Men det kommer att vara en patient som inte har något alternativ, det är antingen ett nytt hjärta eller döden, säger Ina Perkins, vd på Scandinavian Real Heart.

Hjärtat är framtaget av läkaren Azad Najar och förhoppningen är att det ska kunna rädda livet på hjärtsjuka patienter, att hjärtat ska kunna sättas in i en människa vars egna hjärta inte kan pumpa blod på egen hand.

Det har gjorts labbtester på människoblod och djur för att kunna säkerhetsställa att det artificiella hjärta fungerar i människokroppen.

I Klippet ovan hör du vd:n berätta om hur hjärtat kommer att fungera.

Vad är det unika med hjärtat?

Företaget är först ut i världen med att utveckla ett konstgjort hjärta som har fyra kammare, två förmak och två kammare.

Resultaten från företagets labbtester visar på en betydligt mindre blodförlust än deras konkurrenters artificiella hjärtan. Vilket enligt företaget innebär att deras konstgjorda hjärtan kan fungera som en permanent ersättare, medan många andra artificiella hjärtan på markanden endast är tillfälliga lösningar i väntan på en riktig hjärttransplantation.

Källa: Scandinavian Real Heart AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.