Foto: Jenny Berggren / SVT

Fredhemskolans elever fixade flytten

Uppdaterad
Publicerad

Nu tas ytterligare ett steg i den större flyttkarusellen av skolorna i Hallstahammars kommun. Idag flyttade eleverna själva över sina saker från Fredhemskolan till Lindboskolan.
– Det är jobbigt att bära stolar, fast då kan man sätta sig och vila på vägen, konstaterade en av dem.

Det var en strid ström, inte bara av elever på cykelbanan mellan de två skolorna på torsdagsförmiddagen utan också av bänkar, stolar, bokpåsar och annat.

Låg- och mellanstadieeleverna fick själva hjälpa till att flytta sina saker till det som ska bli deras nya skola från höstterminens start. Och det blev några vändor fram och tillbaka. Sju, trodde några av eleverna i klass 1C.

– Det går bra. Det är kul. Fast man får lite ont i händerna, tyckte Elias Jonforsen som bar plastbackar under runda tre, eller om det möjligen var nummer fyra.

– Det är lite tungt. Jag bär böcker. Eller så kanske det är ett spel, funderade klasskompisen Isaac Estrada Torres och tog sig tid att stanna till och undersöka packningen.

Att bära stolar hade dock både sina för- och nackdelar konstaterade några av tjejerna.

– Ah det var jobbigt! Fast det var bra att man kunde sätta sig och vila på den på vägen, tyckte de.

”Ska få vara delaktiga”

Klassen var pigga på att hjälpa till med flytten och nästan otåliga när lärare Veronica Lindberg deklarerade en halvtimmes rast.

Klass 1C och lärare Veronica Lindberg Foto: Jenny Berggren / SVT

– Det finns ju en tanke med att de hjälper till att flytta. Att var och en, så att säga, får ta sin stol härifrån och dit. De ska få vara delaktiga och också får se sina nya klassrum. Sen kommer flyttfirman och tar vid i morgon, berättar hon.

LÄS MER: Sjätteklassarna flyttar tillbaka till mellanstadiet

Vad verkar eleverna tycka om att flytta till ny skola?

– De är glada och tycker det är positivt. Det har ju att göra med att vi personal också är positiva, säger hon.

Rektor Stefan Lindberg förklarar.

Rektor Stefan Lindberg.

– Vi har varit väldigt trångbodda på Fredhemskolan. Nu har vi nya fina klassrum, med grupprum till varje. Konferensrum och möteslokaler och vi kan ha alla ämnen här på skolan istället för att som tidigare behöva bussa elever till andra skolor i kommunen, säger han.

Del i större karusell

Flytten av Fredhemskolan till Lindboskolan, som nu står tom efter att högstadieeleverna flyttades till det gamla gymnasiets tomma lokaler under förra året, är det andra steget i den större flyttkarusell som pågår av skolorna i Hallstahammars kommun.

Framöver ska Näslundseleverna få husera på Fredhem medan deras egen skola renoveras.

Den nuvarande planen är att man på sikt sen ska kunna flytta in de förskoleavdelningar som idag håller till i baracker på grund av platsbrist, på Fredhemskolan.

– Syftet är ju att kunna ge verksamheterna, som varit väldigt trångbodda, mer ändamålsenliga lokaler. Och det har ju varit tur att vi haft tomma lokaler att använda, annars hade vi kanske behövt bygga ut på varenda skola, säger Kjell Ivemyr (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Kjell Ivemyr (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Beslut om Kolbäcks skolor i höst

Vid uppstarten i höst hoppas politikerna kunna fatta beslut om vad som ska göras med skolorna i Kolbäck. Enligt Kjell Ivemyr finns nu olika alternativ de tittar på.

– Det blir ingen ny skola utan det handlar om utbyggnad. Det finns olika alternativ och till exempel ritningar vi tittar på. Till exempel utbyggnad av Tunboskolan eller av Vallbyskolan, men än finns inget bestämt eller beslut fattat, berättar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer