• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Andersson, fastighetschef på Sala kommun berättar om de försenade modulerna i klippet. Foto: Kristian Östlund/SVT

Ännu ingen lösning för fuktskade förskolor i Sala – då kan modulerna vara på plats

Uppdaterad
Publicerad

Sala kommunen har fått kritik från föräldrar och personal som undrar när modulerna för de tre fuktskadade förskolorna ska vara på plats. Datumet har flyttas fram flera gånger.

– Det är beklagligt att det tagit sådan här tid, men nu känns det som att vi är på rätt väg, säger Hans Andersson, fastighetschef på Sala kommun.

Nu finns det en tidsplan och Sala kommunen vet på ett ungefär när modulerna kan vara på plats. 

När det gäller förskolan Emmylunds ersättningsmoduler kommer dessa sättas upp sist, efter att förskolorna Dalhem och Ekorren fått sina på plats vid Åkraskolan.

– Till årsskiftet kommer Emmylunds moduler vara på plats och stå bakom Kungsängsskolan, säger han.

Oklart kring hälsoaspekten

Nya luftprover har tagits på förskolorna. Svaren från dessa påvisar snarlika resultat som tidigare fuktutredning. Enligt Hans behöver inte föräldrar som har barn på Dalhem och Ekorren oroa sig över hälsoaspekten. 

– De luftprover som vi har tagit visar att vi håller det på en nivå som är långt under de riktvärden som finns, säger Hans Andersson. 

I fuktutredningen som genomfördes 2019 på Dalhems förskola står det att man inte med säkerhet kan veta om mikrobiella skador är hälsovådliga eller inte. 

Miljöinspektören Kajsa Vestman uppger i ett mejl att det inte finns några riktvärden för mikrobiella skador. Hon skriver: “Sambandet mellan mikrobiella faktorer och hälsoeffekter är inte kända och det finns därför inga riktvärden för acceptabla nivåer av mikrobiella exponeringar.”

Hans Andersson berättar vidare att en ordentlig fuktutredning inte kan göras förrän alla barn och personal är ute från lokalerna. Det är först då som de verkliga skadorna kan uppskattas.

I klippet ovan svarar Hans Andersson mer på kritiken och varför det dröjer ytterligare.

Mamman Ulrika oroad för barnens hälsa: ”Det är så jävla rörigt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mamma Ulrika Ljungberg vill ha besked om modulerna. Foto: Kristian Östlund/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.