Här bor många nära idrottsplatsen – som används flitigt Foto: SVT

Här är det full fart på idrottsplatsen – närheten får unga att röra på sig

Uppdaterad
Publicerad

När barn och unga har nära till idrottsmiljöer ökar sannolikheten att de blir aktiva, enligt idrottsförbundet. SVT har besökt ett bostadsområde där många har nära till idrottsplatsen – och där har man sett en tydligt effekt.
– Vår förening växer så det knakar och vi märker att spontanidrottandet ökar, berättar Staffan Winberg, ledare i Barkarö SK.

Det behövs insatser för att få barn och unga att röra på sig mer, konstaterar Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport.

Enligt idrottsförbundet har kommunerna ett viktigt ansvar i att se till att det finns och skapas tillräckligt med ytor för rörelse – både grönytor för spontanidrott och sport- och simhallar – nära där barn och unga bor.

–  När det är lätt att ta sig hit gör man det, inte bara när det är organiserade aktiviteter. Man åker hit för att träffa kompisar, det har blivit som en mötesplats i området, berättar Staffan Winberg.

I klippet möter vi några av ungdomarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer