Foto: SVT/TT

Fyra barn saknas i Västerås efter jullovet: ”Vi måste våga fråga efter dem”

Uppdaterad
Publicerad

När skolorna börjar efter loven förblir vissa skolbänkar tomma. I Västerås är det fyra elever som saknas efter jullovet, man vet att två av dem flyttat utomlands.

Orsakerna till att barn saknas efter loven är många. Det kan bero på slarv och att föräldrarna glömt att ansöka om ledigt eller att man tagit ett längre lov. Det kan även bero på att barnet blivit bortförd utomlands för att ta hand om en sjuk släkting eller bli bortgifta mot sin vilja. 

– När de väl åkt är det svårt att få tag på dem, säger Issis Melin, utvecklare mot hedersrelaterat våld och förtryck.

”Vi måste bli bättre på att ta reda på varför eleverna är borta”

De fyra barn som inte kommit tillbaka från jullovet i Västerås har inte gått att lokalisera, men man vet att två av eleverna flyttat utomlands. De övriga två har man inte fått kontakt med.

Föräldrarna ska meddela vilken skola barnen går i och att de går i skola, men några sådana uppgifter har ännu inte inkommit i dessa fall. 

Issis Melin menar att det är en konstant siffra med elever som inte kommer tillbaka och att det inte går att koppla till vissa områden eller skolor om man jämför med tidigare år. 

– Vi måste bli bättre på att ta reda på varför eleverna är borta och våga fråga efter dem, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.