Gabriel Wikström lämnar regeringen av hälsoskäl

Uppdaterad
Publicerad

Under pressträffen under torsdagen meddelade Stefan Löfven att han ombildar regeringen. Där meddelade han också att folkhälsoministern Gabriel Wikström har bett om att bli entledigad på grund av hälsoskäl.

Efter beskedet om misstroendeförklaring mot tre ministrar så höll Stefan Löfven presskonferens i Stockholm.

Stefan Löfven inledde med att säga ”Jag tänker inte försätta Sverige i en politisk kris” och presenterade sedan en regeringsombildning:

Thomas Eneroth (S), i dag gruppchef i riksdagen, blir infrastrukturminister. Morgan Johansson (S) blir justitie- och inrikesminister efter Ygeman. Heléne Fritzon blir migrationsminister och Annika Strandhäll blir ny socialminister.

Peter Hultqvist är kvar som försvarsminister i regeringen.

Västeråsaren lämnar regeringen

Under presskonferensen meddelades också att Gabriel Wikström (S) som var folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister slutar på grund av hälsoskäl.

Gabriel Wikström sjukskrev sig från sitt uppdrag i maj. Orsaken var symtom på utbrändhet. Han ersätts av Annika Strandhäll som också haft hans ansvarsområden sedan Wikström sjukskrev sig.

– Jag är otroligt taggad över att jobba vidare med de sociala frågor som är så viktiga för alla som lever i Sverige, sade Annika Strandhäll vid presskonferensen.

– Jag ser också naturligtvis stora möjligheter när jag får gifta samman socialförsäkringsportföljen med hälso- och sjukvården, folkhälsan och idrotten.

Fakta Gabriel Wikström

Visa

Gabriel Wikström är född 1985 och bor i Västerås.

Sedan 2014 är Gabriel Wikström minister med ansvar för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor. Han var ordförande för SSU mellan år 2011 och 2014. Han har tidigare bland annat studerat statskunskap och nationalekonomi vid Uppsala Universitet. Wikström har även en bakgrund som kommunpolitiker i Västerås.

Efter valet 2014 blev han känd som ”snyggministern” i Turkiet. Gabriel Wikström har ett barn och ytterligare ett barn är på väg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer