Ander Nyhlen, Galleri Astley Foto: Melker Blomberg/SVT

Galleri Astley i Uttersberg firar 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Bland konstintresserade både i Sverige och utomlands har Skinnskatteberg satts på kartan av Galleri Astley i Uttersberg. I sommar firar galleriet sitt 40-årsjubileum med två utställningar.

Det gamla stationshuset från 1897 har huset fullt av målningar signerade Eva Zettervall. I konstmuseet i magasinet finns bland annat en permanent utställning med Ernst Neizvetny, en av galleriets första utställare, som kom till Galleri Astley kort efter att han lämnat Sovjetunionen.

”Förändras med naturens skiftningar”

Mellan galleriet och museet ligger skulpturparken med bland annat en autentisk totempåle snidad och uppförd på plats av Don Yeomans tillsammans med ett 20-tal andra verk av andra konstnärer.

– De förändras med naturens skiftningar. När snön lägger sig på dem deformeras formerna och det blir något nytt. Eller när frosten sätter sig blir det en viss magi. Jag som går här dagligen blir aldrig trött, utan det är alltid spännande beroende på väderleken, säger Anders Nyhlén, som idag är med och driver Galleri Astley.

Historien om galleri Astely började med att konsintresserade intendenten på Köpings konstförening, Astley Nyhlén, började göra utställningar. Den verksamheten flyttades 1977 till Uttersberg, där den nu alltså har funnits i 40 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.