Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det blir mycket förskola för pengarna” menar Kjell Ivemyr (S) ordf i barn- och utbildningsnämnden och fastighetschef Peter Wallén när de visar runt i lokalerna. Foto: SVT

Gamla äldreboendet Ädelstenen i Hallstahammar blir förskola

Uppdaterad
Publicerad

Det ligger i markplan, har flexibla ytor, bra utomhusmiljöer och det finns ett restaurangkök. Så resonerar politiker och tjänstemän i Hallstahammars kommun när de nu ska bygga om delar av det gamla äldreboendet Ädelstenen till förskola.
– Det blir totalt åtta avdelningar med plats för 140 barn, säger nämndordförande Kjell Ivemyr (S)

I investeringsbudgeten finns 20 miljoner kronor. Att bygga en helt ny förskola skulle troligtvis kosta tre gånger så mycket, menar Ivemyr.

Insatsen görs dels för att möta det ökande behovet av förskoleplatser och för att få bort de tillfälliga modulbyggnader som finns på vissa förskolor i tärtorten och vars bygglov snart går ut.

Nu ska bland annat ventilationen ses över, vissa väggar flyttas för att optimera ytorna utifrån verksamhetens behov och restaurangköket uppgraderas. Målet är att de första barnen ska kunna flytta in under våren 2021.

Den resterande delen av fastigheten kommer att användas av annan verksamhet. Enligt fastighetschef Peter Wallén är byggnaden, trots tidigare rykten om annat, i gott skick.

– De insatser som kommer att behövas för att anpassa de cirka 3000 kvadratmetrarna det handlar om till barns och personals behov är begränsade, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer