Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tror på en tryggare drift av elnätet i mellansverige tack var det här” säger Mälarenergis vice vd Jan Andhagen. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så kan gamla gruvor i Bergslagen producera el

Publicerad

I en världsunik satsning ska nu gamla, uttjänta gruvor i Bergslagen åter få nytt liv. Nu som elproducenter. Gruvschakten ska fyllas med vatten och turbiner och pumpar ska kunna producera el under bland annat kalla perioder då elen är dyr.

– Ingen har provat det i gruvor förut, så konventionell pumpteknik, men i uttjänta gruvor, säger Thomas Johansson, vd Mine Storage.

Tillsammans med företaget Mine Storage ska nu det kommunägda elbolaget Mälarenergi sätta det nya produktionssättet på prov i upp till tre gruvor i Bergslagen. En gruva ligger i Västmanland, en i södra Dalarna och en i Närke. Samtal med markägarna, och inledande tillståndsprövningar pågår.

– Går allt i lås så inom tre år skulle vi kunna ha den första anläggningen i drift, säger Jan Andhagen, vice vd Mälaraenergi.

På Mälarenergis anläggning i Hallstahammar i Västmanland där SVT möter upp projektdeltagarna, finns liknande teknik redan i drift, då med Kolbäcksån som kraftkälla. Det blir samma typ av pumpar och turbiner som kommer installeras i gruvorna.

Slutet system som ska gynna elnätet

I gruvorna ska fallhöjden utnyttjas och vattnet ska föras genom en stor turbin och pumpar ska sedan pumpa upp vattnet igen för att kunna göra om processen. Det blir ett slutet system där man exempelvis under en dyr del av dygnet kan köra turbinen och låta vattnet pumpas upp under en del av dygnet då elpriset är lägre. Man räknar i dagsläget med en kapacitet om 200 megawattimme per körning.

Man ser det också som ett sätt att öka driftsäkerheten på hela elnätet där man i och med gruvorna har en snabb reserv att sätta in när det behövs.

– Elen är värsta färskvaran, du måste producera samma sekund som den används och då är det här ett otroligt snabbt sätt att göra finregleringen, säger Jan Andhagen.

Så kommer gruvkraften fungera:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer elutvinningen från gruvorna att fungera. Se klippet här. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.