Foto: TT

Gamla sjukhuset i Sala kan komma att rivas

Uppdaterad
Publicerad

När det nya sjukhuset byggs i Sala blir en stor del av sjukhusområdet överflödigt. Nu ska regionstyrelsen ta ställning till vad de vill göra med byggnaderna och marken – förslaget är att riva och ge plats för bostäder.

Det är den östra delen av sjukhusområdet som Region Västmanland bedömer att de inte kommer att ha behov av.

Konsulter har tagit fram tre olika alternativ – att låta byggnaderna stå kvar, att riva delar av dem och hitta nya användningsområden för resten, eller att riva alla byggnaderna och ge plats för bostadsbygge. Man förespråkar det tredje alternativet.

– Vi ser det som en bra möjlighet att få en intäkt genom markförsäljningen. Sedan är det bostadsbrist i Sala och närliggande kommuner, så vi ser en möjlighet att bygga fler bostäder. Det är nära tågstationen och i en vacker miljö, säger Andreas Porswald (MP), regionråd med inriktning energi, fastighet och miljö.

Kan ge plats för 250 bostäder

Enligt den detaljplan som föreslås i rivnings-alternativet skulle det bli möjligt att bygga 250 lägenheter, varav 70 trygghetsbostäder.

Varför är det inte ett alternativ att bygga om de befintliga lokalerna?

– Det blir inte samma positiva ekonomiska kalkyl. Det blir ett mindre antal bostäder. Byggnaderna är gamla och slitna, så det blir mycket omkostnader, säger Andreas Porswald.

Markförsäljning ska ge intäkter

Enligt honom går det gamla sjukhuset åtta-nio miljoner kronor back bland annat på grund av de tomställda lokalerna. Intäkterna från en framtida markförsäljning kommer att gå till byggandet av det nya sjukhuset.

Regionstyrelsen tar ställning till rivningsförslaget på onsdagen. Därefter ska Sala kommun fatta beslut om den nya detaljplanen – sedan kan man ge besked om när sjukhuset kan börja rivas.

Vad gäller byggandet av det nya sjukhuset inväntar man just nu beslut om detaljplan och bygglov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.