Foto: Melker Blomberg

Bostäder, centrum och förskola – så kan sommarstugeområdet Munga utanför Västerås utvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Efter utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp har nu nästa steg tagits i processen som kan utveckla det gamla fritidshusområdet Munga utanför Västerås. En ny detaljplan möjliggör framförallt för fler permanentbostäder – men även för centrum och förskola.

– Det känns förstås jättebra, vi ska bygga i hela kommunen och göra det möjligt för människor att bo där de vill bo, säger Monica Stolpe Nordin (C), byggnadsnämndens ordförande.

Initiativet till en ny detaljplan kommer ifrån Mungasjöns samfällighetsförening som äger och ansvarar för vissa delar av marken.

Efter att kommunalt vatten och avlopp anslöts i området 2018, ansökte de om att få upprätta en ny detaljplan som – till skillnad från den gamla från 1960-talet – förutom fler permanentboenden också möjliggör till exempel viss samhällsservice på sikt.

Munga: Då, nu och framöver

Planområdet vid Mungasjön – 2 mil norr om Västerås, 3 kilometer väster om väg 56 – är ungefär 176 fotbollsplaner stort.

Fritidshusområdet växte fram med 275 hus under slutet av 1950- och 1960-talen. Gällande detaljplaner från 1960-talet tillåter begränsad byggnadsyta.

Syftet med den nya detaljplanen är att utöka byggrätterna inom befintliga fastigheter för att möjliggöra ett större antal permanentboende i området.

Planen omfattar även planläggning av ett område för centrumändamål eller förskola, ett område med odlingslotter samt 7 stycken nya bostadstomter. Andra exempel är områdena för befintlig badplats och småbåtshamn som också ges möjlighet att utökas.

Källa: Västerås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.