Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns skönt att få visa upp sig”, säger Johan Persson, en av alla som spelar i Gatans lag. I klippet berättar han och Thomas Teschke mer om fotbollens betydelse ur missbruket. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Gatans lag i Västerås visade upp sig mot VSK: ”Vi har bytt ut missbruket mot fotboll”

Publicerad

Gatans lag, som vänder sig till personer i missbruk, kriminalitet hemlöshet och psykisk ohälsa, startade upp i Västerås förra året. I helgen visade man upp gemenskapen i Vasaparken med flera matcher, bland annat mot Västerås SK:s profiler.

– Vi har bytt ut missbruket mot fotboll, säger Thomas Teschke, teamledare för Gatans lag i Västerås.

Meningen med Gatans lag är att ge människor en väg ut ur bland annat missbruk, och mot en mer ljusare framtid. Det med fotbollen som verktyg.

– Det har betytt mycket för mig för att få någonting att göra när jag lade av med missbruket, säger Johan Persson, spelare och hjälptränare i Gatans lag i Västerås.

Spelade i Vasaparken

Under lördagen var Gatans lag på plats med lag från Stockholm och Göteborg, på den lilla streetfotbollsplanen som byggts upp med läktare i Vasaparken.

– Vi är här för att visa upp vår verksamhet. Det här vill vi göra för att visa att vi finns i Västerås. Samtidigt är det ett riksläger för hela Sverige inför våra mästerskap, säger Viveka Holmberg, nationell samordnare för Gatans lag.

Vill starta damlag i Västerås

En förhoppning med helgen är att det ska ge ringar på vattnet vad gäller uppstarten av ett damlag i Västerås.

– Vi har innan eventet varit ute på stödboenden och försökt hitta tjejer som kan vara intresserade. Vi har haft några här som tittat i dag för att se om det skulle vara något. Vi hoppas att de kommer på träningarna nu!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.