Kniven som en av killarna höll mot den andres hals var gjord av en tandborste och en skärva av en plastmugg som hölls ihop av klisterremsor från en snusdosa. Foto: Polisens förundersökning

Gisslandrama på Sis-hem i Fagersta var uppgjort – gjorde kniv av tandborste

Uppdaterad
Publicerad

Det som först såg ut som ett gisslandrama visade sig vara en gemensam plan att fly. Det var i juli ifjol som ett misslyckat flyktförsök genomfördes på Sis-hemmet Sundbo i Fagersta – nu döms en av killarna.

De två ungdomarna hade gjort upp planen dagen innan. En av dem skulle spela gisslan och tillsammans skulle de ta en av boendets bilar och rymma.

Planen gick dock ganska snabbt i kras. Inte ens de anställda trodde att gisslandramat var på riktigt, så de öppnade aldrig ens dörrarna utan ringde bara polisen.

16-åringen som höll i ”kniven” döms för skadegörelse eftersom han sparkat och slagit sönder möbler och fönsterrutor på avdelningen under flyktförsöket. Han ska också betala drygt 17 000 i skadestånd.

Så har rymningar från Sundbo gått till – följer ett mönster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har ungdomar lyckats rymma från Sundbo sis-hem i Fagersta – gång på gång. Foto: Polisen, Mapcreator, Texturelabs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.