Loket på godståget totalförstördes i krocken. Foto: Niklas HagmanVisa alla (3)
Visa alla (3)

Godståg och timmerbil har krockat

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan 8 på torsdagsmorgonen fick SOS in ett larm om en kollision mellan ett godståg och en timmerbil i höjd med Hökmora i Norberg.

Tåget har spårat ur och räddningstjänst och polis är på plats.

– Lokföraren lyckades kasta sig ur loket innan kollisionen, säger Torsten Hemlin, LKC-befäl på polisen i Västmanland.

– Det verkar ha varit en ganska kraftig smäll. Loket ligger vid sidan om. Det ser ut som loket har slagit en volt, säger Lars Westerfors, räddningsledare på Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund.

Lokföraren har skadat sig i samband med fallet, hans skadeläge är oklart men enligt polisen och räddningstjänsten ska hans skador inte vara allvarliga. Han är förd till sjukhus med ambulans.

Foto: Niklas Hagman

Timmerbilsföraren och en passagerare i bilen ska också ha hunnit hoppa ut ur bilen och klarat sig oskadda eller fått mindre skador. Enligt Tomas Palm, som såg händelsen, så fastnade timmerbilen vid spåret.

– Den glider med släpet och fastnar i korsningen. Jag hör världens brak. Föraren kliver då ut ur bilen och går runt och kollar, säger Tomas Palm.

Orsakar stopp i tågtrafiken

Enligt räddningstjänsten är det mycket timmer på platsen, nedrivna stolpar och kontaktledningar. Det ska även läcka olja från loket. Godståget består av drygt 20 vagnar.

– Det är inget farligt gods i vagnarna. Vi har tittat i loket och det är ingen annan där, säger Lars Westerfors.

Enligt Trafikverket är det är stopp i tågtrafiken mellan Karbenning och Avesta Krylbo. Det påverkar trafiken mellan Hallsberg och Gävle i båda riktningarna. Det finns ingen prognos när trafiken kan komma igång igen.

– Det kan ta tid. Loket ligger på sidan, säger Tomas Johansson, mediekommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket meddelar att det kommer vara fortsatta störningar i tågtrafiken genom Bergslagen, man räknar med att trafiken kan börja gå normalt igen tidigast under vecka 7.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer