Gömde laddad pistol på toalett i Västerås – flera unga män döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan dömdes flera män i 20-årsåldern i Västerås tingsrätt för bland annat för grovt vapenbrott på Råby.  

Det var i mars som polisen under en husrannsakan hittade en laddad pistol i en lägenhet på Råby. Vapnet var gömt tillsammans med narkotika i innertaket på toaletten. En 18-årig man döms nu till två år och fyra månaders fängelse och skadestånd för grovt vapenbrott och narkotikabrott. 

18-åringen ska ha begått brottet tillsammans med en 20-årig man. Även 20-ringen döms till två år och nio månaders fängelse liksom skadestånd. 20-åringen döms även för flera andra brott, däribland försök till utpressning.   

Hotfulla brev

Detta skedde i slutet av november 2022 där två personer mottog brev och flertalet samtal där de uppmanades att överlämna 200 000 kronor. Brottet ska ha genomfört tillsammans med en 21-årig man. 21-åringen döms även för narkotikabrott och fick en påföljd på ett år och åtta månaders fängelse samt skadestånd. 

Två andra personer dömdes också under rättegången för narkotikabrott. Dessa till böter och villkorlig dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.