Foto: Melker Blomberg /SVT

Granbarkborrens framfart – skogsägarens sorg: ”Skogen är en del av mitt hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborrens framfart tvingar skogsägare att avverka stora ytor av skog, där den ekonomiskavinsten blir allt mindre. Vi mötte lantmästare Yngve Lorenz på ett av alla kalhyggen.

– Man kan kalla det för en pandemi som har dragit igenom skogarna och gör enorm skada, säger han.

I flera år har skogsägaren Yngve Lorentz från Åsby kämpat mot granbarkborren som orsakat skador och tvingat till stora slutavverkningar.

– Vi har gått in på de infekterade områdena och tagit bort angripna träd. Men sen efter ett halvår får vi komma tillbaka igen, nu har vi tröttnat och måste slutavverka.

För att beräkna kostnaderna i en slutavverkning räknar man enligt måtten ”fast mått under bark” (FUB). Barken och toppen av trädet räknas bort för att få fram den rätta vedvolymen av trädet.

Hur mycket förlorar man i kostnad på ett angripet träd jämfört med en frisk gran?

Ett angripet träd får vi kanske 130 kronor FUB:en, medan med ett riktigt timmerträd får vi mellan 500-600 kronor FUB:en.

I klippet hör vi lantmästaren Yngve Lorenz om granbarkborrens framfart.

En av alla granarna som blivit angripen av granbarkborren. Foto: Melker Blomberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.