Branden, som var tänkt att bli en medveten och kontrollerad gräsbrand, spred sig snabbt. Räddningstjänsten behövde tre styrkor för att släcka den. Foto: Niklas Hagman

Gräsbrännare tappade kontrollen – räddningstjänsten fick rycka ut

Uppdaterad
Publicerad

Fagersta räddningstjänst kallade på förstärkning när de kom fram till gräsbranden som spred sig i skogen vid Bråfors på gränsen till Dalarnas län.

– Vi kan säga att vi har branden under kontroll efter några timmars arbete, sa styrkeledare Mats Hurtig vid halv två tiden på lördagseftermiddagen.

Branden spred sig relativt snabbt till ett område på ungefär 700 kvadratmeter. Ingen människa kom till skada men ett uthus på tomten brann ned till grunden. Räddningstjänsten gör sig redo för en period då det blir torrare i markerna och många husägare vill bränna bort gammalt gräs.

– Man ska alltid meddela räddningstjänsten innan man eldar. Vi kan också ge råd på hur man ska gå till väga, säger Mats Hurtig efter att ha avslutat den nära tre timmar långa insatsen.

Det var andra branden som släcktes i norra Västmanland under lördagen. Även den här gången larmades polisen till platsen.

– Precis som vid den förra branden har vi upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, sa RLC-befälet Linda Vinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.