Foto: Jessica Gow/TT

Gratis mensskydd på kommunala toaletter i Fagersta

Publicerad

Fagersta kommunen kommer erbjuda gratis mensskydd på alla kommunala toaletter. Det beslutade en enig kommunstyrelsen under tisdagen.

– Det var på tiden, säger Åsa-Märta Sjöström (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Toaletterna kommer utrustas med behållare där tre olika typer av mensskydd kommer finnas, bindor, tamponger och trosskydd. Det handlar om alla kommunala toaletter, vilket bland annat inkluderar toaletter på skolor, äldreboenden och i kommunhuset.

Vad det kommer kosta är fortfarande oklart, men kommunstyrelsen har reserverat 250 000 kronor för ändamålet under 2021-2022. 

– Vi kommer utvärdera hur det går och även kostnaderna löpande. Inom olika verksamheter kommer det gå åt olika mycket mensskydd, säger Åsa-Märta Sjöström (S).

Ska se på mensskydd på samma vis som toalettpapper

Bakgrunden till att beslutet fattats är för att stärka jämställdhetsperspektivet i kommunen. 

– Det är viktigt att man ser på samma sätt på mensskydd som man gör på t.ex. toalettpapper och tvål. Och för mig som kvinna är det här en extra viktig fråga. Det är något som man pratade om redan när jag gick i högstadiet.

Att personer skulle plocka på sig mensskydd och bunkra från toaletterna ser Sjöström inte som någon risk. Hon menar att nyttan går före risken. 

–  Vi är beredda att ta den risken och sedan utvärdera. Någon kanske tar med en extra för att det inte finns hemma. Vi måste se det på samma sätt som tvål och toalettpapper och det är inte så vanligt att man plockar med sig det från toaletter.

När mensskydden kommer finnas tillgängliga på toaletterna är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.