Stor hälsosatsning på barnfamiljer i Västerås: ”Det var roligt att röra på kroppen”

Publicerad

I början av september inleddes en stor hälsosatsning på Bäckby i Västerås. Sumaya Ali Mahamad och hennes familj tvekade inte att hoppa på.
– Man kommer känna sig roligare och inte få ont i sin kropp, säger hon om förväntningarna på projektet.

Under ett år kommer Västerås stad, bostadsbolaget Mimer och stiftelsen En frisk generation driva hälsosatsningen på Bäckby. Satsningen innebär att alla andraklassare på Bäckbyskolan och Rösegårdsskolan, samt deras familjer, erbjuds regelbundna träffar där fysisk aktivitet, näringslära och gemensamma måltider ingår. Föreningar från Västerås är inbjudna till träffarna för att introducera sin idrott och förhoppningsvis få nya medlemmar.

Förändringen mäts efter ett år

  • Hur många gånger i veckan dricker du läsk eller andra drycker som innehåller socker?
  • Hur mycket tid ägnar du en vanlig vecka åt fysisk träning, som får dig att bli andfådd ?
  • Hur mycket sitter du under ett normalt dygn?
  • Hur ofta äter du middag tillsammans med ditt / dina barn?

Det här är ett axplock av frågor som familjerna fick svara på när de träffades för första gången. När satsningen avslutas om nio månader ska de få svara på samma frågor igen.

Kan ni se förändring i familjernas liv?

– Vi finns i tio av Sveriges kommuner och gör flera olika studier. Alla är inte klara än men vi kan se att 50 procent av barnen som börjar i En frisk generation blir aktiva i en förening och fortsätter efter att projektet avslutats. 

Varför finns En frisk generation?

Visa

Sverige är ett av världens mest stillasittande länder, samtidigt som vi är de som motionerar mest. Klyftorna mellan fysiskt aktiva och inaktiva blir större. I vetenskaplig forskning har man sett att barns fysiska aktivitet sjunker med stigande ålder. 75-80% av svenska ungdomar kommer inte upp till WHO´s rekommendationer att röra på sig 60 minuter per dag.

Små förebyggande insatser tidigt i ett barns liv kan ge stor effekt och ses därmed som samhällsekonomiskt lönsamma. Förebyggande insatser är de mest kraftfulla investeringar ett samhälle kan göra, med vinster som mångfaldigt överstiger den ursprungliga insatsen. Varje investerad krona ger 9 kr tillbaka.

Stiftelsen En Frisk Generation grundades utifrån resultatet som framkom av STOPP-studien (Karolinska Institutet). Studien visade att barns fysiska aktivitet sjunker drastiskt redan vid 10 års ålder. I resultatet framkom det att efter skoltid och på helgen var barns fysiska aktivitet mycket låg, i jämförelse  med under skoldagen.

Idén till En Frisk Generation skapades 2008 utifrån att bra kostvanor och fysisk aktivitet är avgörande för en god hälsa. Stiftelsen riktar sig till hela familjen. Eftersom grunden till hälsan läggs redan i barndomen är det viktigt att föräldrar engagerar sig i sina barns kost- och motionsvanor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer