Han blir ny minister i Löfvens regering

Uppdaterad
Publicerad

Västeråsaren Gabriel Wikström (S) får ett brett ministeruppdrag. Det står klart när Stefan Löfven presenterade de nya statsråden på fredagen.

Formellt är Wikström folkhälsa-, sjukvård- och idrottsminister. Vad posten kommer att kallas är ännu oklart .

– Jag är naturligtvis mycket hedrad och stolt över uppdraget. Nu börjar arbetet för en jämlik hälsa, en bättre vård och ett starkare idrottssverige, säger Gabriel Wikström, tillträdande folkhälso- och idrottsminister (S) i ett pressmeddelande.

På sin facebooksida skriver han själv om sin nya utnämning:

”Idag har jag fått det stora förtroendet av Stefan Löfven att bli minister i hans regering. Därför avslutar jag också mitt uppdrag som förbundsordförande för SSU.

Tack för allt! Det har varit tre fantastiska år som gett mig nya vänner och erfarenheter och stora möjligheter att påverka samhällsutvecklingen. SSU är idag en stark organisation som spelar stor roll i den svenska politiken. Jag är stolt att ha fått leda SSU under den här tiden. Viktigt arbete för att göra Sverige mer jämlikt ligger nu framför oss. Jag önskar er alla lycka till!

Och ett särskilt stort lycka till vill jag önska den nya förbundsledningen med Ellinor och Rozgar i spetsen!”

Sveriges nya folkhälso- och idrottsminister är uppvuxen i Riddarhyttan men boende i Västerås och han har redan klart för sig vad som behöver ses över.

– Det handlar om hur vi ska få en jämlik vård och minska hälsoklyftorna i samhället, säger Gabriel Wikström.

Den fråga han pekade på som viktigast inför valet var jobb till alla unga. Under hans tid som SSU-ordförande lyckades han också slå moderpartiet på fingrarna när ungdomsförbundet drev igenom en garanti för unga arbetslösa, om sysselsättning inom 90 dagar, något som för Socialdemokraterna nu blivit en viktig reform.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.