Erik Grankvist bygger på egen hand en timmerstuga i skogen norr om Sala Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Erik, 20, bygger en timmerstuga från grunden – helt själv

Uppdaterad
Publicerad

När Erik Grankvist gick ut gymnasiet kände han att han ville göra något nytt – något annorlunda.

Han bestämde sig för att helt själv bygga en timmerstuga mitt i skogen utanför Sala och att använda traditionella metoder, material och verktyg. Två år senare är han fortfarande inte färdig.

– Jag ville dra ifrån Stockholm, och ut i skogen liksom. Jag har delvis växt upp på landet så jag kände att det här var min rätta plats, säger Erik Grankvist.

Det var 2019 och Erik var 18 år. Inspirerade från historier på internet av andra som byggt stugor började han planera och sätta igång med sitt eget bygge. Han håller till i skogarna norr om Sala på familjens mark.

Gör allt själv med handverktyg

Han använder yxor, sågar och andra traditionella verktyg för att hugga ner och bearbeta stockarna till huset. Förutom en del hjälp av en traktor för att frakta stockarna och tunga stenar till grunden, gör Erik allt själv. Ett jobb som är tungt och tar tid.

– I början körde jag bara på, nästan 10 timmar varje dag och då fick man ganska ont i ryggen, så man bör ju lära känna sin kropp och man måste ta lite vilodagar- bastu och lite stretch kör jag med. Jag har gått upp 10 kilo på det här, det låter lite sjukt, men det är sant, säger Erik Grankvist.

I klippet besöker SVT Erik som berättar om bygget, ensamheten och skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.