Foto: Hampus Elfström

Han lät hundra främlingar skriva en bok

Uppdaterad
Publicerad

”Från äventyrslystna ekorrar till en romans på en parkbänk, knyter boken samman hundra främlingar”. Så beskriver Hampus Elfström från Västerås sitt nyligen avslutade bokprojekt.

Västeråsbördige Hampus Elfström bor numera i San Francisco där han pluggar på en reklamskola. Vid sidan om det han försöker han att ha lite personliga projekt på gång, och hans senaste har fått stort genomslag. I tre månaders tid gick han fram till främlingar på gatorna i San Francisco och bad dem skriva en sida var i en bok. ”The book by strangers” heter resultatet.

– De enda riktlinjerna var att det de skrev på något sätt skulle anknyta till det som stod på sidan innan och att det inte skulle vara förolämpande eller rasistiskt. Allt är skrivet i en och samma fysiska bok, och jag har inte behövt stryka något, säger Hampus Elfström.

Började med en ekorre

Hampus Elfström skrev själv första och sista sidan i boken. Han började med ”There once was a...”. Någon fyllde på med ”squirrel” och påbörjade en berättelse om en ekorre.

– Ekorren fanns med i ungefär tolv sidor som olika personer skrev, men den fanns inte kvar på slutet, säger Hampus Elfström.

Vad handlade det istället om?

– Jag påbörjade projektet innan presidentvalet, så många anknyter till det på olika sätt. Det är också mycket kommentarer om San Francisco som stad.

Har du något favoritparti i boken?

– Det var en tjej som skrev om att hon var kär i han som satt bredvid henne och att han inte visste om det. Det tycker jag är fint. Det är en sak som bara lever i boken.

”Hade nog tagit längre tid i Västerås”

Hur hade det gått att genomföra det här projektet i Västerås?

– Det hade kanske varit svårare, men jag tror att det hade gått. Det känns som att folk är lite mer öppna för konstiga konstnärliga projekt här i San Francisco, 80-90 procent av de jag frågade var intresserade av att vara med. Det hade nog tagit längre tid i Västerås, men förhoppningsvis hade resultatet blivit liknande.

Är du nöjd med hur boken blev?

– Ja, jag är nöjd. Det skulle bara vara ett litet roligt personligt projekt, men jag blir superglad över att det sprids. En person från en liten by i Japan har hört av sig och frågat om det är ok att han gör samma sak där. Det tycker jag är kul, och jag tycker att det vore roligt om fler plockar upp idén på andra ställen.

Kommer boken finnas att köpa?

– Nu ligger den bara på nätet, men jag har lite planer på att göra riktiga böcker av den, i och med att folk har visat intresse för att köpa den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.