Foto: Susanna Ahnlund

Överläkaren Per möter ungdomsvåldet på operationsbordet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet knivskadade i Västmanland har ökat de senaste fem åren. Bland offren finns många unga, framförallt pojkar. Överläkare Per Videhult har barn i samma åldrar som pojkarna han möter på operationsbordet. – Jag blir ledsen när jag ser att så unga personer inkommer med våldsskador. Det ska inte behöva vara så. Ett sådant samhälle vill vi inte ha, säger han.

Patienterna har djupa skärsår och skador på viktiga organ. Per Videhult tror många gånger att de unga inte inser vad ett slag kan leda till.

Tillsammans med sjuksköterskor och läkare på sjukhuset planerar han att under våren besöka en rad skolor runt om i Västmanland. Tanken är att de ska informera lärare och elever om hur kroppen fungerar och hur enkelt det är att förstöra den för livet.

– Jag tror att det är svårt att påverka de äldre som kommer in med skottskador och använder skjutvapen, men skolungdomarna som är i riskzonen för att hamna i kriminalitet hoppas och tror jag att vi fortfarande kan nå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.