Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amazons serverhallar i Mälardalen tas i bruk Visa alla (2)
Visa alla (2)

Handeln andas ut efter Amazons besked

Publicerad

Amazon har ännu inte slagit till mot den svenska detaljhandeln. Det bolaget öppnar i Sverige nu är molntjänster som kan användas av företag.

På pressträffen i Stockholm var nyheten att molntjänstverksamheten Amazon Web Services (AWS), öppnar i Sverige och att Norden blir bolagets femte region i Europa. Amazon har så här långt byggt tre datacenter i Sverige: i Västerås, Eskilstuna och i Katrineholm, och det är där företagskunder ska lockas att placera sin data.

Bland nordiska företag som redan utnyttjar Amazons molntjänster finns Scania, Volvo, Nokia och Telenor.

– Tiotusentals nordiska kunder har använt AWS från andra regioner runt om i världen, men många har sagt till oss att de vill ha en nordisk region så att de lättare kan sköta uppgifterna som kräver snabbast datahastighet samtidigt som de har full kontroll över sin data, säger Andy Jassy, högste chef på Amazon Web Services i ett pressmeddelande.

Spekulationer kring e-handelsetablering

Förhandsspekulationer gjorde annars gällande att Amazons presskonferens skulle handla om en etablering av en svensk e-handelstjänst och uppslutningen på onsdagsmorgonens presskonferens var stor.

Rykten om en svensk etablering har florerat sedan det blev känt att Amazon i våras köpt mark i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm för att bygga åtta byggnader om vardera 25 000 kvadratmeter. Totalt handlar det om 300 000 kvadratmeter mark för totalt 60 miljoner kronor, rapporterar tidningen Fastighetsvärlden.

Till spekulationerna bidrog också att svenska Postnord tecknat ett treårsavtal med Amazon, en förlängning av ett tidigare avtal.

Dagens industri rapporterade i somras om att Amazon ansökt om att få tillhandahålla betaltjänster i Sverige, och att företaget köpt upp Internet-domänen amazon.se.

Fakta: E-handelsjätte med 613 000 anställda

Visa

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon, med storägaren och koncernchefen Jeff Bezos, har omkring 613 000 anställda runt om i världen.

Amazon redovisade för årets tredje kvartal ett försäljningslyft på 29 procent till 56,6 miljarder dollar (cirka 515 miljarder kronor). Över hälften av försäljningen, 34,3 miljarder dollar, ägde rum i Nordamerika.

Nettovinsten i kvartalet tolvfaldigades till 2,9 miljarder dollar.

Källor: Amazon, Investopedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer