Se tre exempel från Göteborg, Fagersta och Stockholm där kriminella maskerat sig med munskydd under brott. Foto: Polisen

Här döljer gärningsmännen ansiktet bakom munskydd – framför kamerorna

Uppdaterad
Publicerad

Brott som begås av gärningsmän maskerade med munskydd har blivit en vanlig syn hos polisen över hela landet. Eftersom munskydden är normaliserade väcker de sällan misstankar hos omgivningen.

I klippet ovan syns några gärningsmän som rör sig fritt bland folk strax innan de begår sina brott. 

Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö, menar att munskyddet har blivit den vanligaste maskeringen vid personrån i Malmö det senaste året.

– Vi har också sett den användas vid butiksrån, egentligen vid alla brott där maskering brukar användas, säger Norling.

Han vill dock understryka att det är viktigt att använda munskydden för att minska smittspridningen och ser inte att det finns någon anledning för människor att känna rädsla för personer med munskydd.

– Kriminella har alltid utnyttjat de trender som går i samhället. Vi lever i en tid där munskydden är nödvändiga. Vi vet att kriminella ständigt hittar nya hjälpmedel och vi ska inte vara extra rädda nu, säger Nils Norling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.