Här är roboten som kortat väntetiden för patienter med prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan fick de som diagnostiserats med prostatacancer i Västmanland vänta nästan tre månader på behandling.

Nu har väntetiderna kapats till runt två månader. En av nycklarna är att alla patienter opereras med en robot.

– Patienter kan åka hem dagen efter operation, säger Dzmitry Zhurauliou, överläkare på urologkliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås.

2017 var väntetiden 82 dagar i median. Förra året (2021) hade väntetiden minskat till 61 dagar från diagnos till behandlingsstart för prostatacancerpatienter i Region Västmanland

Det visar ny data från Nationella Prostatacancerregistret, som SVT Nyheter Västmanland har sammanställt i samarbete med Uppdrag granskning.

Vården – Val 2022

Men trots förbättringarna når man ändå inte upp till de nationella kraven på högst 53 dagars väntetid.

– Vårt mål är att klara kraven som ställs på oss. Men det finns delar i vårdkedjan där vi inte når hela vägen fram, säger Dzmitry Zhurauliou, överläkare på urologkliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Prostatacancervården i Västmanland, som sker på urologikliniken, har haft fokus på de nationella kraven på kortare väntetider inom cancervården, så kallat standardiserat vårdförlopp, sedan det infördes 2015. Kontaktsjuksköterskor följer upp vårdkedjan och regionen har investerat i mer avancerade analysinstrument, och inte minst – en operationsrobot.

I klippet ser du operationsroboten som har hjälpt till att kapa köerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet