Här är vårdcentralen i Sala som fick arkitektkritiker att jubla

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte så ofta som nya offentliga byggnader får beröm för sin utstrålning och sitt vackra yttre. Men den nya vårdcentralen i Sala som håller på att färdigställas hör till undantagen, något som Salas Allehanda var först att berätta. Lars Secher på arkitekturupproret gillar att arkitekten och beställaren har ansträngt sig lite mer än brukligt.

– Det är egentligen ganska enkla saker som det handlar om. Huset har fin symetri, det har fina fönster och det finns några lister och ornamentik som gör att det är lätt att lägga ögonen på den här byggnaden, säger Lars Secher på arkitekturupproret.

Det är inte något svårt recept, men eftersom det bryter av mot mycket av den nybyggnation som uppförs i dag så får det effekt och gör Lars Secher glad. Han menar att det visar att det inte är omöjligt att även bygga tilltalande.

– Det är ett gott exempel. Det är inte dyrare utan det handlar bara om vilja. Grattis till Salas innevånare och även till grannarna till den här fastigheteten. För en vacker byggnad lyfter området och kanske till och med höjer värdet på grannarnas fastigheter, säger Lars Secher.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer