• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna på Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg tar en obligatorisk promenad innan nationella proven, med hopp om att få bättre resultat. Foto: Ann Törnkvist/SVT

Här går eleverna promenad – för bättre resultat på nationella proven: ”Bra för hjärnan”

Publicerad

Nationella proven innebär en intensiv period för många skolelever runt om i Sverige. I Skinnskatteberg går elever en obligatorisk promenad innan – i hopp om att prestera bättre.

Det började med en hinderbana och musik på hög volym för fem år sedan – ett frivilligt pass precis innan provet för att motverka elevernas stress.

– Alla vet ju att motion är bra för hjärnan, säger Cecilia Lindgren, idrottslärare och biträdande rektor på Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg.

Obligatoriskt för alla – oklar effekt

– Nästa termin märkte vi att det var samma grupp som kom. Eftersom alla skulle må bra av motion bestämde vi oss för att aktivitetspasset skulle vara obligatoriskt.

Skolan är för liten för att kunna dra slutsatser om motionen lett till bättre resultat överlag.

– Men att enskilda elever presterar så bra de själva kan råder det ingen tvekan om, säger Cecilia Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.