Foto: SVT

Här kommer växterna tillbaka till den brandskadade skogen

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden i Västmanland förra året var en stor katastrof. Men för naturen kan en brand ha positiva effekter. Ett år efter branden så kan man nu se växter och djur som återkommer till området.

– En del växter har rötter som överlever i marken, som till exempel hallon. Hallon kallades förut för brandbär eftersom den trivdes på brandfälten, säger Henrik Ekman som är journalist och författare med inriktning på miljö och natur.

Branden drabbade skogen olika hårt

En del områden är mindre skadade och där har växterna kommit tillbaka snabbare. Här kan man till exempel hitta lungmossa som efter bränder kan kolonisera stora områden. Att det översta jordskiktet har försvunnit bryr den sig inte om. Här finns även mjölkört vars frön spridits hit med vinden. Mjölkört kallas fire weed på engelska eftersom den trivs i brandskadade områden.

Unika växter – beroende av branden

En del växter börjar att gro efter skogsbränder. Två exempel på det är brandnäva och svedjenäva.

– Fröna vilar i marken i hundra år och när de brinner hettas fröna upp och då gror plantorna och så plötsligt kommer växterna fram, säger Henrik Ekman.

Skogsbranden – viktig förr i tiden

Historiskt sett kunde skogsbranden, precis som nu, vara farlig. Men ofta var den raka motsatsen.

– Elden var ju en vän. Man svedjade till exempel. Då tuttade man på skogen och i askan kunde de så råg, och så fick man ett par års goda skördar.

Drabbad skog kan bli turistattraktion

En del av det branddrabbade området ska nu bli naturreservat. Den nya skogen får mer biologisk mångfald än den gamla med bland annat fler växter och insekter. Tanken är att reservatet ska bli färdigt i september och då bjuds allmänheten in.

– Det här reservatet blir unikt. Det blir så stort. Kommer man tillbaka hit om tio år är det ungskog. Och kommer vi tillbaka om 100 år, ja då står det murkna aspar och björkar här och så kommer granarna underifrån. Jag tror reservatet blir en stor attraktion, säger Henrik Ekman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet