• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

”Det är som att ha ett smultrun- eller kantarellställe, säger Jim Gage från Västerås, när han och ett gäng andra entusiaster är ute och letar. Foto: SVT

Här letar Jim Gage efter resterna av den uppmärksammade rymdstenen

Uppdaterad
Publicerad

För snart två veckor sedan lyste himlen upp över stora delar av landet. Och omedelbart gav sig entusiaster ut för att leta efter resterna av rymdstenen som tros ha landat i trakterna mellan Heby och Enköping. En av dem var Jim Gage från Västerås.

– Det här är en once in a lifetime-chans, säger Jim Gage, ordförande i Västerås astronomi- och rymdforskningsförening när SVT träffar honom.

Det har gått 66 år sedan någon hittade en färsk nedfallen meteorit i Sverige, men det hindrar inte de entusiasterna som nu letar efter rester av rymstenen.

– De ligger här och väntar, det vet jag, säger Jim Gage.

Boliden uppskattas ha vägt flera ton, vilket är betydligt större än de flesta rymdstenar som träffar jorden – som bara brukar vara en knytnäve stora.

I klippet ovan besöker SVT platsen där Jim Gage och några andra entusiaster har påbörjat sitt letande efter rymdstenen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.