Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tydligen trivs de bra här”. SVT följde med upp i Lantmännens silo när Lars Leksen skulle ringmärka den nykläckta pilgrimsfalken – som är en av Europas mest hotade arter. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Här ringmärks nyfödda pilgrimsfalken i Västerås – följ med upp på silon

Publicerad

Uppe på silon i Västerås finns en av landets tre holkar med pilgrimsfalkar. För tio år sedan flyttade falkarna dit och i fredags var det dags för den årliga ringmärkningen. Men i år var det bara en nykläckt fågel i boet.

Bakom projektet med holkar för pilgrimsfalkar står Lantmännen, organisationen Bird Life Sverige och arbetsgruppen Pilgrimsfalk Sverige. Förutom i Västerås finns holkar i dag i Falkenberg och Köping, och en ny är på gång i Hedemora.

I fredags var det dags för årets ringmärkning för att ha koll på var fåglarna tar vägen i livet.

Pilgrimsfalkarna i Västerås

Bara en falkunge

Den här gången var det bara en liten falkunge i boet.

– Förmodligen har inte hanen gjort sitt jobb riktigt. Eller också börjar honan bli för gammal helt enkelt, säger Lars Leksen, fältarbetare på Pilgrimsfalk Sverige, med två okläckta ägg i handen.

”Tydligen trivs de bra här”. SVT följde med upp i Lantmännens silo när Lars Leksen skulle ringmärka den nykläckta pilgrimsfalken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilgrimsfalkarna i Västerås

Mer i ämnet