Jan Forsmark som är en av delägarna för Sätra Brunn, menar att det är dags för ett generationsskifte. Foto: Caroline Slotte/SVT

Hela byn Sätra Brunn till salu: ”Det är världsunikt”

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionerna om att sälja Sätra Brunn, som ligger i Sala kommun, har pågått under ett år och i höstas tog ägarna beslutet om att anlita en mäklare. Nu ligger hela “byn” ute till salu med en prislapp på 70 miljoner kronor.
– Innan vi börjar gå med käpp så vill vi hitta en köpare som tar hand om området på rätt sätt, säger Jan Forsmark som är en av delägarna.

De nuvarande ägarna tog över 2002 och har nu bestämt sig för att lämna över skutan. Dock har de en del krav på en potentiell köpare. 

– Det ska vara en person med stort kulturintresse som vill vidareutveckla brunnens historia, byggnaderna och området, berättar Jan Forsmark. 

Sätra Brunn har anor från tidigt 1700-tal och det var läkaren Samuel Skagge som först köpte marken. Kort därefter öppnade han en brunnsverksamhet. Sedan dess har bland annat Biskop Kalsenius från Västerås och Uppsala Universitet ägt Sätra Brunn. 

I dag ägs området av två aktiebolag och det är totalt 16 delägare. På området finns bland annat en kyrka, en förskola och ett spa. Jan Forsmark hoppas att försäljningen ska leda till någonting bra.

– Jag hoppas att försäljningen har en positiv inverkan på samhället Sätra Brunn. Att köparen skapar nya arbetstillfällen och bostäder eller varför inte något nytt, säger han.

Jan Forsmark som är en av delägarna för Sätra Brunn, menar att det är dags för ett generationsskifte. Foto: Caroline Slotte/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer